Witam!
Mam problem z dwoma zadaniami. Jedno jest z termodynamiki, drugie z elektrostatyki.
1. Cylinder o objętości V1 zawiera n moli gazu pod ciśnieniem p1. W wyniku ogrzewania gaz rozprężył się wykonując pracę W. Obliczyć ciepło Q pobrane przez gaz w tym procesie jeśli temperatura gazu wzrosła do T2. Dany jest współczynnik adiabaty - kappa.
2. Na linii prostej umieszczono w równych odległościach trzy ładunki o wartości Q. Odległość między najbliższymi wynosi a. Przez środkowy ładunek poprowadzono prostą prostopadłą i na niej w odległości a umieszczono ładunek q. Jaka siła działa na ładunek q?
Bardzo bym prosił o jakieś rady i wskazówki co do zadania numer 1 oraz naprowadzenie na rozwiązanie numer 2.
Jeśli chodzi o zadanie numer dwa to miałem pewien pomysł i wyszedł mi następujący wynik:
\(F=\sqrt{2}k \frac{Qq}{4a^2}\)
Trzy ładunki oraz ciepło pobrane przez gaz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. W przemianie izobarycznej \(W= p \Delta V = nR \Delta T\).
2. zasada superpozycji=> dodaj 3 wektory
3. wynik jest zły, powinno chyba wyjsc \(\frac{kQq}{a^2}( \frac{ \sqrt{2} }{2} +1)\)
2. zasada superpozycji=> dodaj 3 wektory
3. wynik jest zły, powinno chyba wyjsc \(\frac{kQq}{a^2}( \frac{ \sqrt{2} }{2} +1)\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl