Dzień dobry, mam problem z trzema zadaniami z termodynamiki. Nie chcę aby ktoś podał mi gotowca, ale nakierował i przedyskutował ze mną problem.
Zad. zapora wodna
Ze wzoru p=F/S wyprowadzam F, czyli F=p*S
Następnie za p podstawiam p=ρgh, czyli siła F=ρghS. ---> i tutaj do tego wzoru nie mogę tak po prostu podstawić danych bo ciśnienie nie działa tylko na tej określonej głębokości, ale wzdłuż całej zapory. Myślałam żeby może to podzielić przez 2 lub policzyć całkę od 0 do h z .... i tu właśnie nie wiem. Chyba najbardziej logiczne i zrozumiałe byłoby to z ta całką, ale nie wiem jak ją ułożyć: \int_{0}^{h} ρghS*dh ?
Zad. gaz doskonały w dwóch zbiornikach.
tutaj układam 3 równania:
I zbiornik: 2po*Vo=2*n1*R*To
II zbiornik: 2*po*V0=n2*R*To
III zbiornik: 3*pr*Vo=(n1+n2)*R*Tr oraz Tr= (2To+To)/2 Czy jest to poprawne rozwiązanie?
Zad. entropia i wykres
Tutaj skorzystałabym z równania, które wyprowadziłam: \Delta Sab=Sb-Sa= n*Cp*ln(Tb/Ta) - n*R*ln(p2/p1) i tutaj bym powstawiała dane, które są podane, ale chyba nie z tego trzeba skorzystać bo wydaje mi się, że trudno się to będzie liczyć (na kolosie nie wolno używać kalkulatorów), a poza tym ile wynosi n-liczba moli?
Zad. rurka i siły naciągu
Tutaj skorzystam z tego, że:
suma wszystkich sił=0 oraz suma wszystkich momentów sił=0.
Siły, które działają na belkę to: grawitacji, naciągu 1, naciągu 2 i wyporu. Zapisuję równania:
F wyp= Fg + N1+N2
-N1*Xcm=-Fwyp*(1/2l-Xcm)+N2*(l-Xcm) -->względem punktu z ołowiem.
Proszę o sprawdzenie i pomoc. Przesyłam linki z treścią.
https://drive.google.com/file/d/0B_g-y_ ... UTVdR/view
https://drive.google.com/file/d/0B_g-y_ ... 0VWVr/view
4 zadania z termy - proszę o nakierowanie i sprawdzenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Termy kojarzą mi się z łaźniami publicznymi, gdzie można wymoczyć i wygrzać stare kości. najlepsze widziałem w Budapeszcie.
Jeżeli myślisz,że ktoś będzie właził na jakieś google dyski , logował się i sprawdzał te wypociny, bo nie chce ci się zapoznać z regulaminem, czy nauczyć się zapisywać wzory za pomocą TeX'a, to wybacz..
PS> zadania 1 i 4 nie są z termodynamiki.
Jeżeli myślisz,że ktoś będzie właził na jakieś google dyski , logował się i sprawdzał te wypociny, bo nie chce ci się zapoznać z regulaminem, czy nauczyć się zapisywać wzory za pomocą TeX'a, to wybacz..
PS> zadania 1 i 4 nie są z termodynamiki.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl