z butli o objętości V ulatnia się gaz; obliczyć masę gazu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
z butli o objętości V ulatnia się gaz; obliczyć masę gazu
Z butli o objętości \(V\), przez nieszczelny zawór ulatnia się gaz. W temperaturze \(T_{1}\) manometr wskazał ciśnienie \(p\). Po pewnym czasie, w temperaturze \(T_{2}\) manometr wskazał to samo ciśnienie. Obliczyć masę gazu, który się ulotnił. Stała gazowa oraz masa molowa gazu są znane.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Zastosuj r-nie Clapeyrona a potem je odejmij stronami.
\(\Delta m = \frac{pV\mu}{R}( \frac{1}{T_1}- \frac{1}{T_2})\)
\(\Delta m = \frac{pV\mu}{R}( \frac{1}{T_1}- \frac{1}{T_2})\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl