Cześć . Mam problem z jednym zadaniem. Za cholere nie potrafię ogarnąć jak je zrobić.
Ciało wykonuje ruch harmoniczny prosty zgodnie z równianiem:
x(t) = 6 · cos(3πt + 1/3π).
Jakie jest: (a) przemieszczenie, (b) prędkość, (c) przyśpieszenie w chwili t = 2 s. Znaleźć
również (d) fazę, (e) częstotliwość kołową i (f) okres drgań.
Proszę o pomoc ;_;
Ruch Harmoniczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 09 kwie 2018, 12:09
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
To jest cholernie( czytaj: trywialnie) proste
a) to masz podane explicite
b) zrózniczkuj przemieszczenie względem czasu
c) jeszcze raz zróżniczkuj
i podstaw t = 2 s
faza = \(\pi /3\)
e) \(\omega = 3\pi\)
f) \(T = \frac{2\pi }{ \omega}\)
i to jest na poziomie 2 klasy LO:)
a) to masz podane explicite
b) zrózniczkuj przemieszczenie względem czasu
c) jeszcze raz zróżniczkuj
i podstaw t = 2 s
faza = \(\pi /3\)
e) \(\omega = 3\pi\)
f) \(T = \frac{2\pi }{ \omega}\)
i to jest na poziomie 2 klasy LO:)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 09 kwie 2018, 12:09
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Ruch Harmoniczny
Może i masz rację ale ja zakończyłem edukacje z fizyki na poziomie podstawowym w pierwszej klasie . Troche czasu od tego minęło. Dziękuje za pomoc!
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Proszę bardzo:) jednak dziwi mnie,ze poszedłeś na studia politechniczne a nie takie związane z twoim profilem w szkole średniej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl