meteoryt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

meteoryt

Post autor: kate84 »

Na powierzchnie Ziemi spada z bardzo duzej odleglosci meteoryt. Z jaka predkoscia upadlby on na Ziemie gdyby nie bylo hamowania atmosfery?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{mv^2}{2}= \int_{ \infty }^{R} \frac{-GMm}{x^2}dx \\
\frac{mv^2}{2}= \frac{GMm}{x} |_{ \infty }^{R}\\
\frac{mv^2}{2}= \frac{GMm}{R} \\
v^2= \frac{2GM}{R}=2aR\)
ODPOWIEDZ