Zadanie z dynamiki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie z dynamiki
Kulka zawieszona na nieważkiej nici o masie m=20g zatacza okrąg o promieniu r=100cm z prędkością V0=10m/s. Jaką pracę trzeba wykonać aby ściągnąć kulkę do środka poprzez skrócenie nici o 50%???
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Policz jak się zmieni siła przeciwko, której trzeba wykonać tę prace, potem podstaw do wzoru:
\(W = F_{sr} \frac{r}{2}\)
\(W = F_{sr} \frac{r}{2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl