Soczewka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Soczewka

Post autor: Kacper96 »

Soczewka skupiająca o jednakowych promieniach krzywizny umieszczona w próżni ma ogniskową równą promieniowi krzywizny jeżeli jej współczynnik załamania ma wartość
a) 1/2
b)3/2
c)2
d)2.5
Z góry dziękuję za pomoc !:)
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Kacper96 »

Moja propozycja to :
Dla próżni krzywa załamania to 1 więc wartość przy n sie nie zmienia

1/f=(n-1)2/r
aby 1/f=2/r, n musi się równać 3/2

1/f=((3/2)-1)2/r
1/f=1/r
Dobrze myślę ?
ODPOWIEDZ