Rzut ukośny, poziomy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Rzut ukośny, poziomy

Post autor: Kacper96 »

1) Wyrzucone poziomo ciało na wysokości równej połowie wysokości max ma pęd równy P. Jeśli masa ciała wynosi m to w chwili rzutu wykonano prace równą:

2) Wyrzucone ukośnie ciało na wysokości równej Hmax miało pęd równy P. jeśli masa ciała wynosi m to w chwili rzutu wykonano pracę równą:

Dziękuję :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jakieś własne przemyślenia :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Kacper96 »

No więc, w rzucie poziomym ciało na początku ma energie potencjalną mgH, w połowie wysokości 1/2mgH oraz energie kinetyczna 1/2mv^2. Tego nie jestem pewniem, Praca to Zmiana energii więc W=E2-E1

W rzucie ukośnym na początku ciało bd miało tylko energie kinetyczną równą 1/2mv^2 i skoro na samej górze jest h max to cała energia kinetyczna powinna sie zamienic w energie potencjalna ale tak nie jest bo jest jeszcze jakaś prędkość, przynajmniej w rzucie ukośnym.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Zdania nie zaczyna się od "no więc.." za to stawiano kiedyś pałę na j.polskim :)
Wracając do meritum, to dobrze rozumujesz ale nie masz podanej prędkości początkowej tylko pęd więc należy energię kinetyczną wyrazić za pomocą pędu właśnie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Kacper96 »

Czyli energia kinetyczna=1/2mv^2=p^2/2m.
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Kacper96 »

Dobrze myślę ?
W rzucie poziomym Praca będzie się równać (p^2/2m)-1/2mgH ponieważ E1= mgH a E2=(p^2/2m)+1/2mgH
Ale co zrobić w rzucie ukośnym ? skoro mam podane tylko że na wysokości max jest pęd równy P a prędkosci początkowej nie mam ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

W rzucie ukośnym na wierzchołku paraboli czyli w Hmax prędkość ma tylko składową iksową czyli p = mVx, a ta z kolei jest równa \(V_x = V_ocos \alpha\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ