Ruch obrotowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Ruch obrotowy

Post autor: Kacper96 »

Klocek o masie m zsuwa się do wnętrza sferycznej czasy o promieniu R, jaki jest największy nacisk klocka na podłoże?
a) 2mg
b) 3mg
c)4mg
d)1.5mg
Dziekuję za pomoc :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Zakładam że nie ma tarcia.
Największy nacisk jest na samym dnie czaszy, Sklada się na niego zarówno ciężar klocka jak i siła dośrodkowa.
\(N=mg+ \frac{mv^2}{R} \wedge mgR= \frac{mv^2}{2}\\
N=mg+2mg=3mg\)
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Ruch obrotowy

Post autor: Kacper96 »

Czyli chodzi o to że tam gdzie jest największy nacisk nie ma prędkości ? dlatego cała energia kinetyczna klocka sie zamienia w energie potencjalną? o to chodzi w tym drugim wzorze tak ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jeśli zaczyna się zsuwać z wysokości równej promieniowi (co nie jest wyraźnie powiedziane), to \(N_{max} = 3mg\).Błędnie rozumujesz, w miejscu najniższym prędkość jest największa i co za tym idzie największa też siła odśrodkowa bezwładności.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ