Jeżeli max energia kinetyczna ciała wykonującego drgania harmoniczne wynosi Eo, to w odległości od położenia równowagi równej 3/4 amplitudy energia jest równa?
A)9/16 Eo
B)15/16 Eo
C)3/16 Eo
D)7/16 Eo
E) inna odp
Z góry dziękuję za pomoc
Ruch harmoniczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Ruch harmoniczny
I moja propozycja to :
Ep w tym wychyleniu to 1/2*3/4*kA^2.
Ec=1/2KA^2
więc Ek= Ec-Ep ??
Dobrze myślę?
Ep w tym wychyleniu to 1/2*3/4*kA^2.
Ec=1/2KA^2
więc Ek= Ec-Ep ??
Dobrze myślę?
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(E_p = \frac{9}{32} kA^2\) i dalej tak jak napisałeś
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl