Rezonans resorów wagonów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
michi0987
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 sty 2018, 18:00
Podziękowania: 1 raz

Rezonans resorów wagonów

Post autor: michi0987 »

Witam,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania a przynajmniej jakieś wskazówki.

Przy jakiej prędkości V pociągu resory wagonów wpadają w rezonans pod wpływem
stuku kół o miejsca styku szyn? Długość szyny wynosi l = 15 m, na jeden resor przypada
obciążenie P = 6 Ton. Resor ugina się pod wpływem tego ciężaru o s = 60 mm.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Okres drgań równy jest czasowi przejazdu przez drogę równą długości szyny, podstaw do wzoru na okres drgań harmonicznych, amplitudę i siłę masz podaną więc k też wyznaczysz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ