Fizyka- ruch obrotowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Fizyka- ruch obrotowy

Post autor: Kacper96 »

Walec o masie m i promieniu R obracany jest za pomocą momentu siły=alfa*fi ( fi-kąt obrotu) wokół środkowej osi symetrii.
Prędkość kątowa walca po wykonaniu dwóch obrotów będzie równa?
Z góry dziękuję za pomoc!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(\omega = \frac{R x F}{I} t\), moment bezwładności walca znajdziesz w tablicach
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Fizyka- ruch obrotowy

Post autor: Kacper96 »

W takim razie jeśli Moment siły=RxF to możemy za to podstawić dane w zadaniu alfa*fi (fi-kąt oborotu).
Pytanie jeszcze co to jest to alfa ?:P
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Fizyka- ruch obrotowy

Post autor: Kacper96 »

Bo rozumiem że wtedy E ( epsylon)= \frac{RxF}{I}.
Więc to alfa powinna w jednostkach zawierać czas do kwadratu żeby się zgadzały jednostki.. czy źle myślę. Napewno nie jest to kąt między promieniem a siłą.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

naucz sie w końcu czegoś: viewtopic.php?f=21&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Kacper96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 20 lut 2018, 21:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Fizyka- ruch obrotowy

Post autor: Kacper96 »

Czyli jeśli w żadnej z odp nie mam t, to zostaje mi "inna odp" tak ?:P
ODPOWIEDZ