Witam. Proszę o pomoc i wytłumaczenie zadań.
1.Krążek wiruje wokół osi środkowej tworzącej z jego powierzchnią kąt pi/4. Wektor momentu pędu krążka tworzy z jego powierzchnią kąt ?
2.Liniowe źródło emituje fale o częstotliwości omega w ośrodku o gęstości p. Jeśli moduł ściśliwości ośrodka wynosi k to ile wynosi natężenie fali ?
3. Kula toczy się ze stałą prędkością środka masy po poziomym podłożu, udział energii ruchu postępowego w całkowitej energii kinetycznej kuli wynosi?
Z góry dziękuję za pomoc!
Egzamin Fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
3. \(\omega= \frac{v}{R}\) , \(I = \frac{2}{5}mR^2\)
\(\frac{E_kp}{E}= \frac{mv^2}{mv^2+I\omega^2}= \frac{5}{7}\)
\(\frac{E_kp}{E}= \frac{mv^2}{mv^2+I\omega^2}= \frac{5}{7}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl