Drgania i częstości własne obwodu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
CzłowiekZegarek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 08 kwie 2015, 19:24
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Drgania i częstości własne obwodu

Post autor: CzłowiekZegarek »

Cześć, mam wątpliwości co do mojego rozwiązania poniższego zadania:

Znaleźć częstości i oraz postacie drgań własnych układu:
Obrazek

Cewki mją indukcyjność \(L\), kondensatory pojemność \(C\)
Równania oczek wychodzą mi następujące:
Pierwsze oczko (od lewej):

\(L(2 \frac{d I_{1}}{dt}-\frac{d I_{2}}{dt})-\frac{Q_{1}}{C}=0\)
Drugie oczko:

\(L(2 \frac{d I_{2}}{dt}-\frac{d I_{1}}{dt})+\frac{Q_{2}}{C}=0\)
Zakładam rozwiązanie w postaci:

\(Q_{j}=A_{j}e^{i\omega t}\)

Otrzymuje układ równań:

\(2A_{1}\omega^2 - A_{2}\omega^2+A_{1} \frac{1}{LC}=0\)
\(A_{1}\omega^2 - 2A_{2}\omega^2+A_{2} \frac{1}{LC}=0\)

Konstruuję z nich macierz M, liczę wyznacznik i przyrównuję go do zera. Wychodzi warunek na kwadrat omegi:
\(\omega^2=\pm \frac{1}{ \sqrt{3}LC }\)

I tutaj zaczyna się problem po podstawieniu obu omeg do macierzy i pomnożeniu przez wektory
\((A_{1}, A_{2})=A\)

\(M \cdot A=0\)

Dla \(\omega^2=\pm \frac{1}{ \sqrt{3}LC }\)

Wychodzi:
\(A_{2}=A_{1}(2+ \sqrt{3})\)

Dla \(\omega^2=\pm \frac{1}{ \sqrt{3}LC }\)

Wychodzi:
\(A_{2}=A_{1}(\sqrt{3}-2)\)

Wektory nie wychodzą mi ortogonalne proszę o pomoc :( coś musi być nie tak :/
Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki
ODPOWIEDZ