Zadania z kinematyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paulabanas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 lut 2018, 15:26
Płeć:

Zadania z kinematyki

Post autor: paulabanas »

1. Jaka jest prędkość satelity geostacjonarnego (promień orbity około 40000km)?
2. Jaka jest prędkość rakiety poruszającej się ze średnim przyśpieszeniem 5g po 10s od startu?
3. Na jakiej wysokości będzie rakieta poruszająca się z przyśpieszeniem 2g po 10s od startu?
4. Jakie jest przyśpieszenie samochodu, który uzyskuje prędkość 100km/h w czasie 10s?
5. Jaką drogę pokona samochód rozpędzający się do prędkości 20m/s w czasie 10s?
6. Jakie jest przyspieszenie przy hamowaniu samochodu o prędkości 72km/h na drodze 40m?
7. Na jaką wysokość wzniesie strzała wystrzelona pionowo w górę z prędkością 180km/h?
8. Jaka jest maksymalna wysokość kamienia rzuconego z prędkością 20m/s pod kątem 30° do poziomu?
9. W jakiej odległości spadnie przedmiot rzucony poziomo z prędkością 10m/s z wysokości 20m?
10. Pod jakim kątem uderzy o ziemią przedmiot rzucony poziomo z wysokości 20m z prędkością 20m/s?
11. W jakiej odległości spadnie kamień rzucony z prędkością 20m/s pod kątem 45° do poziomu?
paula
Kaffoux
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 sty 2018, 16:26
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Kaffoux »

A gdzie Twoje próby rozwiązania tych zadań?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ad3q
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 lut 2018, 15:42
Płeć:

Post autor: ad3q »

7 = 17
8=18
9=19
Próby były podejmowane, ale nie wiadomo skad to sie wzieło i czy to jest dobrze, wzory znalazione gdzieś w internecie.

Obrazek
ad3q
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 lut 2018, 15:42
Płeć:

Re:

Post autor: ad3q »

ad3q pisze:7 = 17
8=18
9=19
Próby były podejmowane, ale nie wiadomo skad to sie wzieło i czy to jest dobrze, wzory znalazione gdzieś w internecie.

Obrazek
https://drive.google.com/file/d/13-qLIN ... sp=sharing link do zdjęcia jakby nie działao
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1. \(v = R \sqrt{ \frac{g}{r} } \approx 3,2 \ \frac{km}{s}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ