termodynamika - mieszanina

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pawel540
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 31 sty 2018, 18:41
Płeć:

termodynamika - mieszanina

Post autor: pawel540 »

Cześć, mam problem z następującym zadaniem, dostałem takie zadanie od prowadzącego, ale w ogóle nie podobają mi się dane tego zadania (skład masowy tlenu i azotu większy niż 1?). Bardzo proszę o poradę.

Mieszaninę azotu N2, tlenu O2 i pary wodnej H2O o składzie masowym gN2=0,545 , gO2=0,571 przepuszczono przez naczynie pochłaniające parę (np. z CaC2). Pozbawioną pary wodnej mieszaninę doprowadzono w ilości m=11 kg do zbiornika o objętości V=0,75 m3. Obliczyć ciśnienie bezwzględne p mieszaniny w zbiorniku, jeśli jej temperatura t=2,4 ^C.
pawel540
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 31 sty 2018, 18:41
Płeć:

Post autor: pawel540 »

Przepraszam za błąd, ale tam powinno być gO2=0,364
ODPOWIEDZ