Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań, nie mam pojęcia jak je zrobić. A egzamin za rogiem
zad1
Elektron w atomie wodoru krążył po pierwszej orbicie z szybkością 2200 km/s. Gdy atom uzyskał pewną porcję energii, elektron pojawił się na dalszej – drugiej orbicie, gdzie jego szybkość wynosiła 1100 km/s. Oblicz:
a) o ile zmieniła się energia kinetyczna elektronu,
b) ile razy zmieniła się jego energia kinetyczna, (m = 9,1 10 -31 kg).
zad 2
Robotnik przykłada siłę o wartości 210 N skierowaną ku górze, pod kątem 20° do poziomu, aby pociągnąć po poziomej podłodze skrzynię o masie 50 kg, mogącą poruszać się po tej podłodze bez tarcia. Jaką pracę wykona nad skrzynią w czasie jej przemieszczenia o 3 m:
a) siła przyłożona przez robotnika,
b) działająca na skrzynię siła ciężkości,
c) działająca na skrzynię ze strony podłogi siła normalna?
d) Jaka będzie całkowita praca wykonana na tej drodze nad skrzynią?
Kinematyka Praca itp
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. podstawić do wzoru na energię kinet i odjąć, masę elektronu znajdziesz w tablicach
2. rozłożyć siłę na dwie składowe, podstawić do wzoru na pracę
3. ciemno widzę wynik twojego egzaminu
2. rozłożyć siłę na dwie składowe, podstawić do wzoru na pracę
3. ciemno widzę wynik twojego egzaminu
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 28 sty 2018, 16:26
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Kinematyka Praca itp
1. wzór na energię kinetyczną na początku Eko=(m*vo^2)/2
wzór na energię kinetyczną na końcu Ekk=(m*vk^2)/2
Pamiętamy o zamianie jednostek!
jednostka energii [J]
a) Ważne: zwrot O ILE oznacza że odejmujemy.
Z tego obliczamy różnicę energii, pamiętając że różnica energii jest to energia na końcu pomniejszona o energię na początku.
b) Ważne: zwrot ILE RAZY, JAK oznacza stosunek energii na końcu do energii na początku.
Korzystamy z tych samych wzorów, bo energia kinetyczna to energia kinetyczna.
2. Rozkładamy siłę na składową prostopadłą do podłoża i pionową do podłoża. Wyznaczamy stosunki tych sił do siły podstawowej łącząc je za pomocą funkcji trygonometrycznych.
Wzór na pracę jest to siła działająca pomnożona przez odległość działania tej siły pomnożona przez cosinus kąta pomiędzy kierunkiem ruchu a zwrotem działania siły
W=F*s*cos(a)
Do zapamiętania: Jeżeli na skrzynię działałaby siła tarcia i siła działająca na skrzynię działałaby w prawo (lub składowa siły), to siła tarcia działałaby równolegle do podłoża, ale w przeciwnym kierunku, więc a=180', a cos(180')=(-1).
W razie pytań, kontaktuj się przez wiadomość prywatną.
wzór na energię kinetyczną na końcu Ekk=(m*vk^2)/2
Pamiętamy o zamianie jednostek!
jednostka energii [J]
a) Ważne: zwrot O ILE oznacza że odejmujemy.
Z tego obliczamy różnicę energii, pamiętając że różnica energii jest to energia na końcu pomniejszona o energię na początku.
b) Ważne: zwrot ILE RAZY, JAK oznacza stosunek energii na końcu do energii na początku.
Korzystamy z tych samych wzorów, bo energia kinetyczna to energia kinetyczna.
2. Rozkładamy siłę na składową prostopadłą do podłoża i pionową do podłoża. Wyznaczamy stosunki tych sił do siły podstawowej łącząc je za pomocą funkcji trygonometrycznych.
Wzór na pracę jest to siła działająca pomnożona przez odległość działania tej siły pomnożona przez cosinus kąta pomiędzy kierunkiem ruchu a zwrotem działania siły
W=F*s*cos(a)
Do zapamiętania: Jeżeli na skrzynię działałaby siła tarcia i siła działająca na skrzynię działałaby w prawo (lub składowa siły), to siła tarcia działałaby równolegle do podłoża, ale w przeciwnym kierunku, więc a=180', a cos(180')=(-1).
W razie pytań, kontaktuj się przez wiadomość prywatną.