Cześć. Mam problem z jednym zadaniem, prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu i zweryfikowanie tego co sam już napisałem.
Zadanie z kondensatorami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 gru 2017, 18:33
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Czy ten schemat jest dobrze przerysowany
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 gru 2017, 18:33
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1 błąd: jeżeli \(U_1 = U_2 \So \frac{Q_1}{Q_2}= \frac{C_2}{C_1}\)
2..
najpierw oblicz pojemność zastępczą i całkowity ładunek jaki przepłynął ze źródła będzie on równy \(Q_3\).
2..
najpierw oblicz pojemność zastępczą i całkowity ładunek jaki przepłynął ze źródła będzie on równy \(Q_3\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 28 sty 2018, 16:26
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z kondensatorami
Trochę teorii:
Jeżeli łączymy kondensatory równolegle do źródła napięcia (tylko), to napięcia na tych kondensatorach są takie same.
Jeżeli łączymy kondensatory szeregowo do źródła napięcia (tylko), to napięcia na każdym z tych kondensatorów są takie same jak napięcie źródła.
wzór ogólny:
q=U*C
1. Obliczamy pojemność zastępczą układu, zaczynając od najmniejszych części układu (u nas połączenia 1 i 2)
1 i 2 to połączenie równoległe --> C12 = C1+C2
12 i 3 to połączenie szeregowe --> Cz = (C12*C3) / (C12+C3)
Cz = [(C1+C2)*C3] / (C1+C2+C3)
Z treści C1=C2;
Cz = [2*C1*C3] / (2*C1 + C3) <-- obliczamy z tego C1 i znamy od razu C2
q1=U1*C1 <-- obliczamy z tego U1
U1=U2
q1*C2=q2*C1 <--obliczamy z tego q2
q1+q2=q3=q <-- obliczamy q3 i q
U2=q2/C2 <--obliczamy U2 i analogicznie obliczamy U3
U=g/Cz <-- obliczamy napięcie całego układu U
Obliczyliśmy wszystko.
Jeżeli łączymy kondensatory równolegle do źródła napięcia (tylko), to napięcia na tych kondensatorach są takie same.
Jeżeli łączymy kondensatory szeregowo do źródła napięcia (tylko), to napięcia na każdym z tych kondensatorów są takie same jak napięcie źródła.
wzór ogólny:
q=U*C
1. Obliczamy pojemność zastępczą układu, zaczynając od najmniejszych części układu (u nas połączenia 1 i 2)
1 i 2 to połączenie równoległe --> C12 = C1+C2
12 i 3 to połączenie szeregowe --> Cz = (C12*C3) / (C12+C3)
Cz = [(C1+C2)*C3] / (C1+C2+C3)
Z treści C1=C2;
Cz = [2*C1*C3] / (2*C1 + C3) <-- obliczamy z tego C1 i znamy od razu C2
q1=U1*C1 <-- obliczamy z tego U1
U1=U2
q1*C2=q2*C1 <--obliczamy z tego q2
q1+q2=q3=q <-- obliczamy q3 i q
U2=q2/C2 <--obliczamy U2 i analogicznie obliczamy U3
U=g/Cz <-- obliczamy napięcie całego układu U
Obliczyliśmy wszystko.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 gru 2017, 18:33
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć: