Witam serdecznie.
Chciałabym skorzystać jeszcze raz z Wszej ogromnej wiedzy i prosić o rozwiązanie jeszcze jednego zadania.
Tym razem zadanie jest trudniejsze.
Treść zadania:
Określ wypadkową sił:
Dane:
\(P1=10N\)
\(\alpha 1=30^\circ\)
\(P2=20N\)
\(\alpha 1=60^\circ\)
\(P3=30N\)
\(\alpha 1=90^\circ\)
Z góry bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Pozdrawiam serdecznie
Statyka - Wypadkowa sił... - zadanie 2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Statyka - Wypadkowa sił... - zadanie 2
Nie jestem pewna ,czy dobrze rozszyfrowałam dane ale jeśli tak to:\(\vec{u_1} = \left[5 \sqrt{3},5 \right],\vec{u_2} = \left[10,10\sqrt{3} \right],\vec{u_3} = \left[30 ,0 \right]\)
Wektory dodajemy "po współrzędnych" zatem:
\(\vec{u_1}+\vec{u_2}+\vec{u_3} = \left[5 \sqrt{3}+10,5 +10\sqrt{3}+30 \right]=\left[5 \sqrt{3}+10,35 +10\sqrt{3} \right]\)
czyli dodajemy wektory:Wektory dodajemy "po współrzędnych" zatem:
\(\vec{u_1}+\vec{u_2}+\vec{u_3} = \left[5 \sqrt{3}+10,5 +10\sqrt{3}+30 \right]=\left[5 \sqrt{3}+10,35 +10\sqrt{3} \right]\)