termodynamika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 26
- Rejestracja: 19 lis 2017, 14:07
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
termodynamika
Ile paliwa należy spalić w piecu o sprawności η aby uzupełnić ciepło tracone w ciągu doby(wskutek przewodnictwa cieplnego) przez ścianę z cegły, jeżeli grubość tej ściany jest równa d, pole jej powierzchni - S. Energia spalania paliwa na jednostkę masy wynosi H, temperatura wewnętrznej powierzchni ściany wynosi t1, a zewnętrznej - t2.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Dwa wzory: \(\eta = \frac{Q}{P}\), \(\frac{Q}{t}= \alpha S \frac{\Delta T}{d}\),
Q-ciepło, P -ciepło z paliwa, \(\alpha\) - współczynnik przewodnictwa cieplnego cegły.
Q-ciepło, P -ciepło z paliwa, \(\alpha\) - współczynnik przewodnictwa cieplnego cegły.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl