2 zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
posejdon002
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 sty 2018, 18:30
Płeć:

2 zadania

Post autor: posejdon002 »

Witam, czy ktoś mógłby pomóc z tymi zadaniami ? Prosiłbym tylko o dokładną analizę, bo fizyka to moja bardzo słaba strona :/

1.Do końca nici nawiniętej na bęben o promieniu R=55cm przywiązano ciężar o masie m=2kg. Oblicz moment bezwładności bębna jeśli wiadomo, że ciężar opuszcza się z przyśpieszeniem a=5m/s2

2.Ciało o masie 50kg porusza się początkowo ruchem jednostajnym z prędkością o wartości 40m/s. Po pewnym czasie to ciało spotyka na swej drodze spoczywającą kulę o masie 2kg. Po zderzeniu z kulą pierwsze ciało pcha kulę przed sobą z pewną wartością prędkości. Oblicz tę prędkość.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1. Wystarczy zastosować II zasadę dynamiki dla ruchu obrotowego.
2. Skoro pcha to zderzenie niesprężysta, zastosuj ZZpędu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ