zadanie z fizyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie z fizyki
Policjant rusza z przyspieszeniem 2m/s^2 za autem jadącym ze stałą prędkością 108km/h po 3s od chwili gdy mija go auto . Wyznaczyć miejsce i czas powtórnego spotkania pojazdów
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(108 _{km/h}=30_{m/s}\)
\(30_{m/s}*3_s=90_m\) -taką drogę przejechał ścigany samochód do momentu rozpoczęcia pościgu.
\(t\)-czas trwania pościgu (w sekundach).
\(30t_ m\) -taką drogę przejechał ścigany samochód w czasie trwania pościgu.
\(\frac{2t^2}{2}\)-taką drogę przejechał samochód policyjny w czasie trwania pościgu.
mamy więc równanie:
\(90+30t=t^2\), które trzeba rozwiązać i udzielić odpowiedzi (brzydko wychodzi - około 49+3 sekundy,1546 metrów od pierwszego spotkania )
\(30_{m/s}*3_s=90_m\) -taką drogę przejechał ścigany samochód do momentu rozpoczęcia pościgu.
\(t\)-czas trwania pościgu (w sekundach).
\(30t_ m\) -taką drogę przejechał ścigany samochód w czasie trwania pościgu.
\(\frac{2t^2}{2}\)-taką drogę przejechał samochód policyjny w czasie trwania pościgu.
mamy więc równanie:
\(90+30t=t^2\), które trzeba rozwiązać i udzielić odpowiedzi (brzydko wychodzi - około 49+3 sekundy,1546 metrów od pierwszego spotkania )