Pole magnetyczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pajaa1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 01 cze 2017, 22:02
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Pole magnetyczne

Post autor: pajaa1 »

Hej proszę o pomoc w zadaniu!
Solenoid o długości l=50cm i średnicy d=10cm ma 500 zwojów. Oblicz pole magnetyczne B wewnątrz solenoidu.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A może jakiś prąd płynie przez zwoje, bo niby skąd ma się to pole magnetyczne wziąć?
Kaffoux
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 sty 2018, 16:26
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Kaffoux »

Wzór na indukcję magnetyczną B wynikającą z przepływu prądu przez zwojnicę ---> B = \(\frac {μ_o*μ_r*n*I}{l}\)

Ewidentnie brakuje informacji o płynącym prądzie.
ODPOWIEDZ