Witam! Byłabym wdzięczna za pomoc w poniższym zadaniu :
Jaki jest współczynnik sprężystości sprężyny, na której masa 0,72kg wykonuje drgania harmoniczne o amplitudzie 18cm i okresie 3,9s?
Drgania harmoniczne - współczynnik sprężystości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(E = \frac{1}{2} kA^2\)
\(T = 2 \pi \sqrt{ \frac{m}{k} } \So \ k=...\)
\(T = 2 \pi \sqrt{ \frac{m}{k} } \So \ k=...\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl