Proszę o pomoc. Ile kosztuje podgrzanie 2l wody jezeli η = 80% ?
Cieplo wlasciwe wody 4200J/kg*`C
1 kWh = 1,84zl
Obliczanie sprawności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 28 sty 2018, 16:26
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Dane:
2[L] wody = 2[kg] wody
m = 2[kg]
η = 80% = 0,8
cw = 4200 [J/kg*`C]
Szukane:
W=? [J]
x=? [zł]
Sprawność jest to stosunek energii użytkowej (energii która została przeznaczona TYLKO na np. podgrzanie wody) do energii jaką musieliśmy pobrać z naszego źródła energii.
η = Q/W [1]
Q- ciepło podgrzania wody
W- wykorzystana energia
wzór na ciepło potrzebne do ogrzania wody
Q=m*cw*ΔT
ΔT- różnica temperatury
Brak informacji o początkowej temperaturze [To].
Zakładam, że To=27 ['C] = 300[K]
Temperatura zagotowania się wody to Tk=100['C] = 373[K]
ΔT=Tk-To
ΔT=73[K]=73['C]
Podstawiamy dane do wzoru [1].
Q=η*W
m*cw*ΔT=η*W
W=(m*cw*ΔT) / η
W=(2*4200*73)/0,8
W=766500 [J]
1 [kWh] = 1000 * W * 60 * 60 * s = 3,6 * 10^6 [J]
korzystając z proporcji:
3,6 * 10^6 --- 1,84 zł
7,665 * 10^5 --- x
x= (7,665 * 10^5 * 1,84)/3,6*10^6
x=0,39 [zł]
2[L] wody = 2[kg] wody
m = 2[kg]
η = 80% = 0,8
cw = 4200 [J/kg*`C]
Szukane:
W=? [J]
x=? [zł]
Sprawność jest to stosunek energii użytkowej (energii która została przeznaczona TYLKO na np. podgrzanie wody) do energii jaką musieliśmy pobrać z naszego źródła energii.
η = Q/W [1]
Q- ciepło podgrzania wody
W- wykorzystana energia
wzór na ciepło potrzebne do ogrzania wody
Q=m*cw*ΔT
ΔT- różnica temperatury
Brak informacji o początkowej temperaturze [To].
Zakładam, że To=27 ['C] = 300[K]
Temperatura zagotowania się wody to Tk=100['C] = 373[K]
ΔT=Tk-To
ΔT=73[K]=73['C]
Podstawiamy dane do wzoru [1].
Q=η*W
m*cw*ΔT=η*W
W=(m*cw*ΔT) / η
W=(2*4200*73)/0,8
W=766500 [J]
1 [kWh] = 1000 * W * 60 * 60 * s = 3,6 * 10^6 [J]
korzystając z proporcji:
3,6 * 10^6 --- 1,84 zł
7,665 * 10^5 --- x
x= (7,665 * 10^5 * 1,84)/3,6*10^6
x=0,39 [zł]