Witam mądre głowy! Bardzo proszę o rozwiązanie zadań od 1 do 6 ze zdjęcia. Z góry dziekuję
https://imgur.com/a/tLulf
Elektryczność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Używałem tylko prostych wzorków które poznałeś w gimnazjum.
np:
5)
\(P_1= \frac{U^2}{R_1} \So R_1= \frac{U^2}{P_1}\\
P_2= \frac{U^2}{R_2} \So R_2= \frac{U^2}{P_2}\)
szeregowo połączone R1 i R2 podłączam do źródła o napięciu U;
\(J'= \frac{U}{R_1+R_2} \\
P_1'=(J')^2R_1= (\frac{U}{R_1+R_2})^2 \frac{U^2}{P_1}= (\frac{U}{ \frac{U^2}{P_1}+ \frac{U^2}{P_2}})^2 \frac{U^2}{P_1}=....\\
P_2'=(J')^2R_2=....\)
4) i 6) są jeszcze prostsze. Spróbuj rozwiązać je samodzielnie.
np:
5)
\(P_1= \frac{U^2}{R_1} \So R_1= \frac{U^2}{P_1}\\
P_2= \frac{U^2}{R_2} \So R_2= \frac{U^2}{P_2}\)
szeregowo połączone R1 i R2 podłączam do źródła o napięciu U;
\(J'= \frac{U}{R_1+R_2} \\
P_1'=(J')^2R_1= (\frac{U}{R_1+R_2})^2 \frac{U^2}{P_1}= (\frac{U}{ \frac{U^2}{P_1}+ \frac{U^2}{P_2}})^2 \frac{U^2}{P_1}=....\\
P_2'=(J')^2R_2=....\)
4) i 6) są jeszcze prostsze. Spróbuj rozwiązać je samodzielnie.