Współczynnik sprawności pewnej maszyny cieplnej stanowi 60% współczynnika sprawności maszyny
idealnej pracującej wg cyklu Carnota. Temperatura źródeł i chłodnic tych maszyn są jednakowe.
Dochodząca do maszyny para ma temp. 200 st C a temp. skraplacza maszyny jest równa 60 st C. Moc
maszyny wynosi 314 kW. Ile węgla potrzebuje maszyna w ciągu 1 godziny pracy? Ciepło spalania
węgla wynosi 3,14*107 J/kg.
Bardzo proszę o pomoc
Termodynamika sprawność silnik Carnota
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 28 sty 2018, 16:26
- Otrzymane podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Szukane:
m=? [kg]
ηc - sprawność maszyny pracującej według cyklu Carnota
η - sprawność pewnej maszyny
η=0,6ηc
T2=200+273=473[K]
T1=60+273=333[K]
η = 0,6 * (T2-T1)/T2
t=1[h]=60*60=3,6*10^3 [s]
P=314[kW]=3,14*10^5[W]
Cs=E/t
E=Cs*m
n=E/W
W=P*t;
η=(Cs*m)/(P*t)
Ostateczny wzór (zakładając że obliczyliśmy już sprawność pewnej maszyny):
m=(η*P*t)/(Cs)
m=? [kg]
ηc - sprawność maszyny pracującej według cyklu Carnota
η - sprawność pewnej maszyny
η=0,6ηc
T2=200+273=473[K]
T1=60+273=333[K]
η = 0,6 * (T2-T1)/T2
t=1[h]=60*60=3,6*10^3 [s]
P=314[kW]=3,14*10^5[W]
Cs=E/t
E=Cs*m
n=E/W
W=P*t;
η=(Cs*m)/(P*t)
Ostateczny wzór (zakładając że obliczyliśmy już sprawność pewnej maszyny):
m=(η*P*t)/(Cs)