Moment pędu koła zamachowego, wieża z klocków-poprawność.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
grumpy127
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 09 gru 2017, 20:12

Moment pędu koła zamachowego, wieża z klocków-poprawność.

Post autor: grumpy127 »

Mam takie oto dwa zadania:

1)Kolo zamachowe
Jest podana: masa, promień, czas, siła i I=0,5mR^2. Trzeba obliczyć moment pędu i energie kinetyczną. Rozwiązałam to 4 sposobami, ale w każdym z nich wychodzą inne wzory. Obstawiam, że ten czwarty będzie poprawny, bo w trzech pierwszych chyba za bardzo kombinowałam z podstawianiem wzorów.

2) Wieża z klocków
Na poziomej powierzchni rozsypano sześcienne klocki, których było 23. Następnie zbudowano z nich najwyższą wieżę. Ile wynosi min praca, która została przy tym wykonana?
-bok klocka x
-masa klocka m
g stała grawitacji
Nie chcę, żeby to ktoś za mnie rozwiązywał. Proszę tylko o sprawdzenie poprawności. Podaję link.

https://drive.google.com/file/d/0B_g-y_ ... sp=sharing
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Moment pędu koła zamachowego, wieża z klocków-poprawność

Post autor: korki_fizyka »

grumpy127 pisze:Mam takie oto dwa zadania:

1)Kolo zamachowe
Jest podana: masa, promień, czas, siła i I=0,5mR^2. Trzeba obliczyć moment pędu i energie kinetyczną. Rozwiązałam to 4 sposobami, ale w każdym z nich wychodzą inne wzory. Obstawiam, że ten czwarty będzie poprawny, bo w trzech pierwszych chyba za bardzo kombinowałam z podstawianiem wzorów.
wzór jest tylko jeden i wystarczy podstawić :)
grumpy127 pisze:Mam takie oto dwa zadania:



2) Wieża z klocków
Na poziomej powierzchni rozsypano sześcienne klocki, których było 23. Następnie zbudowano z nich najwyższą wieżę. Ile wynosi min praca, która została przy tym wykonana?
-bok klocka x
-masa klocka m
g stała grawitacji
Nie chcę, żeby to ktoś za mnie rozwiązywał. Proszę tylko o sprawdzenie poprawności. Podaję link.
żle
\(W = \Delta E_p = mgx + 2mgx +...+22mgx =..\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ