Amplituda drgań pewnego wahadła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MłodyWilk1994
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 gru 2017, 21:12
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Amplituda drgań pewnego wahadła

Post autor: MłodyWilk1994 »

1.Amplituda drgań tłumionych zmniejszyła się podczas jednego okresu o 1/3 swojej początkowej wartości. Oblicz logarytmiczny dekrement tłumienia
2.Amplituda drgań pewnego wahadła tłumionego po czasie równym okresowi drgań zmalała e razy. Oblicz logarytmiczny dekrement tłumienia
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1.
\(A(t)=A_0e ^{- \beta t} \\
\frac{2A_0}{3}=A_0e ^{- \beta T} =A_0e^{-\lambda}\\
\lambda= \ln 3-\ln 2\)


e.
\(\frac{A_0}{e}=A_0e ^{- \beta T} =A_0e^{-\lambda}\\
\lambda= 1\)
ODPOWIEDZ