prędkość średnia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 225
- Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
- Podziękowania: 82 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
prędkość średnia
Proszę o pomoc w zadaniu.Motocyklista przejechał połowę drogi z prędkością \(v_{1}\), a drugą połowę drogi z prędkością \(v_{2}\).Średnia prędkość z jaką jechał motocyklista ma wartość
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(v_1=\frac{0,5s}{t_1}\So t_1=\frac{0,5s}{v_1}\\
v_2=\frac{0,5s}{t_2}\So t_2=\frac{0,5s}{v_2}\\
V=\frac{0,5s+0,5s}{t_1+t_2}\\
V=\frac{s}{\frac{0,5s}{v_1}+\frac{0,5s}{v_2}}\\
V=\frac{s}{\frac{0,5s(v_2+v_1)}{v_1v_2}}\\
V=\frac{2v_1v_2}{v_1+v_2}\)
v_2=\frac{0,5s}{t_2}\So t_2=\frac{0,5s}{v_2}\\
V=\frac{0,5s+0,5s}{t_1+t_2}\\
V=\frac{s}{\frac{0,5s}{v_1}+\frac{0,5s}{v_2}}\\
V=\frac{s}{\frac{0,5s(v_2+v_1)}{v_1v_2}}\\
V=\frac{2v_1v_2}{v_1+v_2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę