Ruch Harmoniczny!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 gru 2017, 09:59

Ruch Harmoniczny!

Post autor: Sarna »

Cześć!

Dostałem dwa zadania, ale nie wiem jak je zrobić, na internecie nie ma nic na ten temat, a przynajmniej ja nie znalazłem...

Treść Zadania 1:

Ciało o masie "m" wykonuje drganie harmoniczne tłumione o częstotliwości " \Omega " i współczynniku tłumienia " \beta ". W chwili początkowej ciało znajdowało się w "X0" i miało prędkość "V0".
Oblicz energię początkową (kinetyczną jeśli można), jeżeli: M= 0.1 KG \Omega =4 rad/s \beta =0.1 1/s X0=5cm V0=40cm/s, t=5 sekund

Treść Zadania 2:

Ciało o masie "m" może poruszać się ruchem aperiodycznym ze współczynnikiem tłumienia \beta 1 i \beta 2 . W chwili początkowej ciało wypchnięto z położenia równowagi z prędkością V0.
Oblicz energię kinetyczną (początkową jeśli można), jeżeli M=1KG \beta 1=1/4 \beta 2=1/2 1/s V0=2 m/s t=3s

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam! :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Cześć, a po co ten :!: w tytule :?:
viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ