Współrzędne środka masy.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mauta
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 lis 2017, 18:10

Współrzędne środka masy.

Post autor: mauta »

Oblicz współrzędne środka masy połówki tarczy o masie m promieniu R i stałej gęstości powierzchniowej q w płaszczyźnie xy nad osią Oz.
Współrzędna x będzie 0 bo środek leży na osi symetrii, ale jak policzyć współrzędną y?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Współrzędne środka masy.

Post autor: korki_fizyka »

mauta pisze: Współrzędna x będzie 0 bo środek leży na osi symetrii, ale jak policzyć współrzędną y?
to zależy jak jest ta połówka zorientowana (rysunku brak :( ) jeśli jednak przyjmiemy, że \(x_{śr.m} = 0\), to współrzędna \(y_{śr.m} = \int \int \frac{y \rho(x,y) dxdy}{\rho(x,y) dxdy}\) jest to całka podwójna, którą najłatwiej policzyć we współrzędnych biegunowych.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ