w nieruchomy klocek uderza pocisk

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Uczen6788
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2017, 11:47
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

w nieruchomy klocek uderza pocisk

Post autor: Uczen6788 »

W nieruchomy klocek o masie M uderza pocisk o masie m i poziomej prędkości V. Pocisk przebija klocek i leci dalej. Klocek, na skutek uderzenia, przesuwa się o odcinek S. Określić prędkość pocisku po przebiciu klocka. Określić ilość straconej przy zderzeniu energii mechanicznej. Współczynnik tarcia klocka o podłoże wynosi u.
Kaffoux
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 sty 2018, 16:26
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Kaffoux »

ΔEm = W

Ekk - Eko = Ft*s*cos(180) /*2

(Ft = u * Fg = u*M*g)
(wzór na pracę W=F*s*cos(a), a-kąt między kierunkiem ruchu a zwrotem działania siły)

m*vo^2 - m*vk^2 = -2*u*M*g*s


vk = sqrt [ (m*vo^2+2*u*M*g*s)/(m) ]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jak już coś piszesz, to pisz porządnie: viewtopic.php?f=21&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Kaffoux
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 sty 2018, 16:26
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Kaffoux »

korki_fizyka pisze:Jak już coś piszesz, to pisz porządnie: viewtopic.php?f=21&t=12615

Z tego co jest tam napisane, regulamin nie nakazuje pisania w tym stylu.
ODPOWIEDZ