fizyka- ruch harmonczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukaszkomorniczak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 09 paź 2017, 12:33
Płeć:

fizyka- ruch harmonczny

Post autor: lukaszkomorniczak »

ciało o masie 10 g wykonuje drgania harmoniczne o amplitudze 10 cm czestoliwości. oblicz całkowitą energię drgania??
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Zapomniałeś napisać ile wynosi częstotliwość f.
\(\frac{1}{f}=T=2\pi \sqrt{ \frac{m}{k} } \So k=m(2\pi f)^2\\
E_c= \frac{1}{2}kA^2=2m (\pi fA)^2\)
ODPOWIEDZ