Proszę o pomoc w zadaniu
Cząstka o masie m i ładunku +q, wpada w obszar między dwom rozległymi, równoległymi płytami, naładowanymi jednorodnie, dodatnio, z gęstościami powierzchniowymi p1 i p2=3p1. Prędkość cząstki v jest równoległa do płyt. Po jakim czasie energia kinetyczna cząstki wzrośnie dwa razy?
Ruch ładunków w polu elektrycznym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 04 wrz 2017, 14:35
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(E_w = \frac{\sigma_2}{2\epsilon_o}- \frac{\sigma_1}{2\epsilon_o} = \frac{\sigma_1}{\epsilon_o}\)
\(F = qE \So ma = qE \So a = \frac{qE}{m} = \frac{q\sigma_1}{m \epsilon_o}\)
\(E_k = 2E_{ko} \So v_k^2 = 2v_o^2\),
prędkość wypadkowa składa się z prędkości początkowej (ruch wzdłuż płyt jest ruchem jednostajnym) oraz z prędkości prostopadłej do nich (ruch j.zm. przyspieszony) \(v_k^2 = v_o^2 + (at)^2\)
stąd \(at = v_o \So t = \frac{v_o}{a} \So t = \frac{v_om \epsilon_o}{q\sigma_1}\)
\(F = qE \So ma = qE \So a = \frac{qE}{m} = \frac{q\sigma_1}{m \epsilon_o}\)
\(E_k = 2E_{ko} \So v_k^2 = 2v_o^2\),
prędkość wypadkowa składa się z prędkości początkowej (ruch wzdłuż płyt jest ruchem jednostajnym) oraz z prędkości prostopadłej do nich (ruch j.zm. przyspieszony) \(v_k^2 = v_o^2 + (at)^2\)
stąd \(at = v_o \So t = \frac{v_o}{a} \So t = \frac{v_om \epsilon_o}{q\sigma_1}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl