Indukcja pola magnetycznego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Indukcja pola magnetycznego
Cząstka naładowana porusza się w jednorodnym polu magnetycznym po spirali o promieniu R i skoku H. Jak zmieni się promień i skok spirali jeżeli indukcja pola magnetycznego wzrośnie dwukrotnie?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
\(\vec{v}= \vec{v_{ \perp }} +\vec{v_{ \parallel }} \\
qv_{ \perp }B= \frac{mv_{ \perp }^2}{R} \So R= \frac{mv_{ \perp }}{qB} \\
R'=\frac{mv_{ \perp }}{q(2B)}= \frac{1}{2} \frac{mv_{ \perp }}{qB}= \frac{1}{2} R\\
H=v_{ \parallel }T=v_{ \parallel } \frac{2 \pi R}{v_{ \perp }} \\
H'=v_{ \parallel } \frac{2 \pi R'}{v_{ \perp }} =v_{ \parallel } \frac{2 \pi \frac{1}{2} R}{v_{ \perp }} = \frac{1}{2}H\)
qv_{ \perp }B= \frac{mv_{ \perp }^2}{R} \So R= \frac{mv_{ \perp }}{qB} \\
R'=\frac{mv_{ \perp }}{q(2B)}= \frac{1}{2} \frac{mv_{ \perp }}{qB}= \frac{1}{2} R\\
H=v_{ \parallel }T=v_{ \parallel } \frac{2 \pi R}{v_{ \perp }} \\
H'=v_{ \parallel } \frac{2 \pi R'}{v_{ \perp }} =v_{ \parallel } \frac{2 \pi \frac{1}{2} R}{v_{ \perp }} = \frac{1}{2}H\)
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Indukcja pola magnetycznego
Ładunki w polu magnetycznym nie poruszają się po spirali tylko po linii śrubowej.margor pisze:Cząstka naładowana porusza się w jednorodnym polu magnetycznym po spirali o promieniu R i skoku H. Jak zmieni się promień i skok spirali jeżeli indukcja pola magnetycznego wzrośnie dwukrotnie?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Spirala_Archimedesa
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... ix.svg.png
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Skok spirali to droga pokonywana ze stałą szybkością \(v_{ \parallel }\) w czasie równym okresowi zataczania okręgów \(T = \frac{2 \pi m}{qB}\) .
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl