W trzech wierzchołkach kwadratu o boku 0,1m umieszczono ładunku elektryczne Q1,Q2,Q3. Do obliczenia jest wartość natezenia pola elektrycznego w czwartym wierzchołku tego kwadratu.
Jest ktoś w stanie pomóc? z wyjaśnieniem, niestety nie rozumiem za bardzo fizyki a kolokwium trzeba napisać..
Dane:
\(Q1=2 \cdot 10^9C, Q2=-5 \cdot 10^9C, Q3=-2 \cdot 10^9C.\)
Wierzchołki kwadratu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 55
- Rejestracja: 22 wrz 2013, 16:28
- Podziękowania: 15 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. Aby napisać kolokwium trzeba się nauczyć fizyki :)http://physicstasks.eu/1003/stale-pole- ... u-trojkata
2. Zasada superpozycji czyli dodawania wektorów (geometrycznie)
3. Rysujesz wektory natężeń zaczepione w czwartym wierzchołku i dodajesz je.
4. Patrz punkt pierwszy.
2. Zasada superpozycji czyli dodawania wektorów (geometrycznie)
3. Rysujesz wektory natężeń zaczepione w czwartym wierzchołku i dodajesz je.
4. Patrz punkt pierwszy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl