zadania z termodynamiki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
barteto11
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 19 kwie 2017, 17:11
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

zadania z termodynamiki

Post autor: barteto11 »

Witam proszę o pomoc próbowałem sam ale nie wiem czy wszystko jest ok
Obrazek
Adnotacja : Próbowałem obliczyć ilość ciepła do całkowitego stopienia ciała z wzoru : \(C= m*Ct\)
1.Aceton : \(C= 0.5kg*82*1000 * \frac{J}{kg} = 41000J\)
2.Benzen : \(C= 0.5kg*126*1000 * \frac{J}{kg} = 63000J\)
3.Chloroform\(C= 0.5kg*75*1000 * \frac{J}{kg} = 37500J\)
4.gliceryna : \(C= 0.5kg*201*1000 * \frac{J}{kg}= 10100J\)
5.rtęć:\(C= 0.5kg*11.7*1000 * \frac{J}{kg} = 5850J\)
6.woda \(C= 0.5kg*334*1000 * \frac{J}{kg} =167000J\)
Odp: z tego wynika :aceton ,rtęć ,gliceryna ,Chloroform <50 000 J
Dobrze to obliczyłem ? bo niestety nie mam odp :D z góry dzięki
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

A dlaczego gliceryna?

Stopią się te substancje dla których:
\(Q>m_xL_x\\
L_x< \frac{Q}{m_x}\\
L_x< \frac{50}{0,5} \ \left[ \frac{kJ}{kg} \right] \\
L_x<100 \ \frac{kJ}{kg}\)

a to spełnia aceton, chloroform i rtęć.
barteto11
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 19 kwie 2017, 17:11
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: zadania z termodynamiki

Post autor: barteto11 »

Dzięki wielkie już poprawiłem głupi błąd
:shock: gliceryna : \(C= 0.5kg*201*1000 * \frac{J}{kg}= 101000J\) Odp:Aceton ,Rtęć i Chloroform <50 000 J Dzięki :D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zadania z termodynamiki

Post autor: korki_fizyka »

barteto11 pisze:Dzięki wielkie już poprawiłem głupi błąd
:shock: gliceryna : \(C= 0.5kg*201*1000 * \frac{J}{kg}= 101000J\) Odp:Aceton ,Rtęć i Chloroform <50 000 J Dzięki :D
drugi błąd, to stawianie kropki zamiast przecinka dla rozdzielenia części całkowitej wartości od jej częsci dziesiętnej, w Polsce piszemy 0,5 kg
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
barteto11
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 19 kwie 2017, 17:11
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: barteto11 »

na przyszłość będę wiedział :D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

i trzeci: zadania nie są na poziomie studiów wyższych tylko gimnazjum :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ