Pocisk
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pocisk
Pocisk poruszajacy sie poziomo z predkoscia v=12m/s uderza w zawieszona na dlugiej poziomej nici kule z kitu i grzęźnie w niej. Na jaka wysokosc wzniosla sie z kula z pociskiem, jesli sama kula byla 5-krotnie wieksza niz masa pocisku?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Przy tej treści na w ogóle się nie wzniesie.
Pewnie miało być:
Pocisk poruszający się poziomo z prędkością v=12m/s uderza w zawieszona na długiej PIONOWEJ nici kulę z kitu i grzęźnie w niej . Na jaka wysokość wzniosła się z kula z pociskiem, jeśli MASA kuli była 5-krotnie większa niż masa pocisku (A NIĆ NIE ULEGŁA ZERWANIU) ?
\(mv=6mv' \So v'= \frac{1}{6}v\\
6mgH= \frac{6m(v')^2}{2} \So H= \frac{(v')^2}{2g}= \frac{v^2}{72g} \ \left[ \frac{( \frac{m}{s} )^2}{ \frac{m}{s^2} } =m \right]\)
Pewnie miało być:
Pocisk poruszający się poziomo z prędkością v=12m/s uderza w zawieszona na długiej PIONOWEJ nici kulę z kitu i grzęźnie w niej . Na jaka wysokość wzniosła się z kula z pociskiem, jeśli MASA kuli była 5-krotnie większa niż masa pocisku (A NIĆ NIE ULEGŁA ZERWANIU) ?
\(mv=6mv' \So v'= \frac{1}{6}v\\
6mgH= \frac{6m(v')^2}{2} \So H= \frac{(v')^2}{2g}= \frac{v^2}{72g} \ \left[ \frac{( \frac{m}{s} )^2}{ \frac{m}{s^2} } =m \right]\)