Optyka- załamanie światła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
margor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 11 gru 2016, 20:14
Podziękowania: 3 razy

Optyka- załamanie światła

Post autor: margor »

Na szkle o współczynniku załamania 1,80 znajduje się cienka warstwa oleju o grubości d=250nm i współczynniku załamania n<1,80. Przy oświetleniu warstwy światłem białym stwierdzono,że światło odbite ma kolor czerwony (\(\lambda_1=650\) nm), a światło przechodzące- niebieskie (\(\lambda_2=450\) nm). Jaki jest współczynnik załamania światła w warstwie?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jaki jest kąt padania :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
margor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 11 gru 2016, 20:14
Podziękowania: 3 razy

Re:

Post autor: margor »

korki_fizyka pisze:Jaki jest kąt padania :?:
Nie został podany w zadaniu, wydaje mi się że dla uproszczenia należy przyjąć kąt 90
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Chyba raczej \(0^o\), wtedy należy zastosować w-k na wzmocnienie: \(2\Delta d = n\lambda\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ