Rowerzysta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pajaa1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 01 cze 2017, 22:02
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Rowerzysta

Post autor: pajaa1 »

Rowerzysta wybral sie na wycieczke. Trasa miała kształt kwadratu. Pierwszy odcinek pokonał ze średnia prędkością 15 km/h. Drugi i trzeci z predkoscia 20 km/h. A ostatni z predkoscia 10 km/h. Podroz zajela mu 2 godziny. Oblicz srednia predkosc z jaka pokonal caly dystans i droge jaka przebyl.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Rozwiąż układ:
\(\begin{cases}15= \frac{a}{t_1}\\ 20= \frac{2a}{t_2}\\ 10= \frac{a}{t_3}\\ t_1+t_2+t_3=2 \end{cases}\)

Wyniki:
\(s=4a=30 \ km\\
v_{sr}= \frac{s}{t}=15 \ \frac{km}{h}\)
ODPOWIEDZ