Witam.
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu pewnego zadania:
Oblicz długośc przewodu aluminiowego o średnicy 1.6mm i konduktywności \(\gamma\) = 35*\(10^{6}\) S/m, który będzie miał rezystencję R=\(3\Omega\)
Z góry dziękuję za pomoc
Obliczenie długości przewodu aluminiowego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re:
Dzięki za odpowiedź.kerajs pisze:\(R= \frac{l}{\gamma S }= \frac{l}{\gamma \frac{ \pi d^2}{4} } \So l=R\gamma \frac{ \pi d^2}{4}\)
Gdy liczę to po swojemu wychodzi mi ogromna liczba z sześcioma zerami więc zapewne robię to źle.
Czy mógłbym jeszcze poprosić o pełne rozwiązanie ? W ten sposób na pewno łatwiej będzie mi to ogarnąć
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Re:
A wszystkie wartości miały jednostki z układu SI?
\(d=1,6 \cdot 10^{-3} \ m\)
Masz dziś komputery, kalkulatory i inne ułatwienia, a zwykłego mnożenia (które można wykonać pisemnie) nie umiesz zrobić? Nie wierzę. Pokaż, że się nie mylę.
\(d=1,6 \cdot 10^{-3} \ m\)
Masz dziś komputery, kalkulatory i inne ułatwienia, a zwykłego mnożenia (które można wykonać pisemnie) nie umiesz zrobić? Nie wierzę. Pokaż, że się nie mylę.
Re: Re:
Zapewne nie miały. Może i są możliwości policzenia tego w komputerze, na kalkulatorze ale nie sam wynik mnie interesuje a sposób rozwiązania tego zadania. Nie jestem w stanie się tego nauczyć znając jedynie wynik.kerajs pisze:A wszystkie wartości miały jednostki z układu SI?
\(d=1,6 \cdot 10^{-3} \ m\)
Masz dziś komputery, kalkulatory i inne ułatwienia, a zwykłego mnożenia (które można wykonać pisemnie) nie umiesz zrobić? Nie wierzę. Pokaż, że się nie mylę.
A z fizyką nie mam nic wspólnego od wielu lat więc owszem, mam problemy z obliczeniem tego zadania. Gdybym nie miał, nie zakładałbym tematu.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Re:
\(l=R\gamma \frac{ \pi d^2}{4}=3 \cdot 35 \cdot 10^6 \cdot \frac{ \pi \cdot (1,6 \cdot 10^{-3})^2}{4}=
105 \cdot 10^6 \cdot \frac{ \pi \cdot 2,56 \cdot 10^{-6}}{4}=105 \cdot \pi \cdot 0,64 \approx 211,115 \ m\)
Rachunek jednostek (pewnie nikt tego nie wymaga):
\(\Omega \cdot \frac{S}{m} \cdot \frac{m^2}{1}=\Omega \cdot \frac{ \frac{1}{\Omega} }{m} \cdot m^2 =m\)
105 \cdot 10^6 \cdot \frac{ \pi \cdot 2,56 \cdot 10^{-6}}{4}=105 \cdot \pi \cdot 0,64 \approx 211,115 \ m\)
Rachunek jednostek (pewnie nikt tego nie wymaga):
\(\Omega \cdot \frac{S}{m} \cdot \frac{m^2}{1}=\Omega \cdot \frac{ \frac{1}{\Omega} }{m} \cdot m^2 =m\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Re:
ja wymagamkerajs pisze:
Rachunek jednostek (pewnie nikt tego nie wymaga):
\(\Omega \cdot \frac{S}{m} \cdot \frac{m^2}{1}=\Omega \cdot \frac{ \frac{1}{\Omega} }{m} \cdot m^2 =m\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl