Obliczenie rezystencji wewnętrznej baterii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Seti
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 paź 2016, 17:30
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Obliczenie rezystencji wewnętrznej baterii

Post autor: Seti »

Witam.

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu zadania:

Po przyłączeniu żarówki 4,5V/2W do baterii stwierdzono, że napięcie na zaciskach wynosi 4,3V. Jaka jest rezystencja wewnętrzna baterii jeżeli jej siła elektromagnetyczna wynosi 4,5V ?

Z góry dziękuję za pomoc!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(E=U_z=4,5 \ V\\
P=2 \ W\\
U_ż=4,3 V\\

P= \frac{U_z^2}{R_ż} \So R_ż= \frac{(4,5)^2}{2} \\
\begin{cases} (R_w+R_ż)I=E\\
R_wI=E-U_ż
\end{cases}\)

Rozwiązanie układu da odpowiedź.

PS
Przyjąłem, że SEM i rezystancja wewnętrzna połączone są szeregowo.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

nie ma innej możliwości :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Seti
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 paź 2016, 17:30
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: Seti »

Dzięki za pomoc.
Niestety nie wiem jak ten układ dalej rozwiązać ? :?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Ściemniasz.
\(R_ż= \frac{81}{8} \ \Omega\\\)
Układ:
\(\begin{cases}(R_w+\frac{81}{8})I=4,5\\
R_wI=4,5-4,3 \end{cases}\)

rozwiąż choćby metodą podstawiania.
ODPOWIEDZ