Do rurki barometru rtęciowego dostało się trochę powietrza i dlatego w warunkach normalnych barometr wskazuje ciśnienie 740 mmHG. Odległość od poziomu rtęci w rurce do zatopionego jej końca jet równa 10 cm. Jaka jest wartość ciśnienia, jeżeli w temperaturze 20*C barometr wskazuje ciśnienie 730 mmHG? Nie uwzględniać rozszerzalności cieplnej rtęci i rurki barometru.
odp:
\(\approx 749\)
rurka barometru, zbiór Cedrik.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. to nie jest zadanie z Cedrika
2. ciśnienie normalne \(p_o = 760 \ mm \ Hg\)
3. \(h_1p_1 = h_2p_2 \ \So p_2= \frac{h_1p_1}{h_2}\), \(h_2=h_1+h_o - h' = 130\ mm\)
4. h' = 730 mm Hg, \(p = h' + p_2\).
2. ciśnienie normalne \(p_o = 760 \ mm \ Hg\)
3. \(h_1p_1 = h_2p_2 \ \So p_2= \frac{h_1p_1}{h_2}\), \(h_2=h_1+h_o - h' = 130\ mm\)
4. h' = 730 mm Hg, \(p = h' + p_2\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl