Entropia i ciepło właściwe gazu doskonałego.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cauchy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 kwie 2017, 17:18
Płeć:

Entropia i ciepło właściwe gazu doskonałego.

Post autor: Cauchy »

Dzień dobry,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w poniższych zadaniach, które niestety muszę zrobić na jutro. Umieszczam oba zadania w jednym temacie, ponieważ wydają się niedługie.

1. Znaleźć ciepło właściwe gazu doskonałego w procesie, w którym \(\frac{p}{V} = const.\)

2. Korzystając z pierwszej zasady termodynamiki zapisanej w formie \(dU = TdS−pdV\) , oraz z wyrażenia na energię wewnętrzną gazu doskonałego \(U = \frac{3nRT}{2}\), obliczyć entropię dla \(n\) moli takiego gazu. Wynik wyrazić jako funkcję (i) temperatury i objętości, tj. \(S = S(T, V)\) oraz (ii) temperatury i ciśnienia, tj. \(S = S(T, p)\).

Oczywiście nie oczekuję nawet dokładnego rozwiązania, bo obliczenia wykonam sam, ale ogólny schemat/kroki postępowania.

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ