Poziom natezenia dzwieku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Poziom natezenia dzwieku
Dane sa trzy poziomy natezenia dżwięku L1=45dB ,L2=48dB, L3=50dB . Znajdz sumaryczny poziom natężenia dźwięku L oraz całkowite nateżenie dżwięku I.
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Poziom natezenia dzwieku
liczysz kolejne natężenia dźwięku \(I\) ze wzoru na poziom nateżenia dżwieku : \(L=10 \log ( \frac{I}{I_0} )\) ,\(I_0=10^{-12} \frac{W}{m^2}\)
\(L_1=45=10 \cdot \log ( \frac{I_1}{I_0} )\) : \(10^{4.5}= \frac{I_1}{ 10^{-12} }\) : \(I_1= 10^{-7.5}\)
..............................................................
\(L_2=48=10 \cdot \log ( \frac{I_2}{I_0} )\) : \(10^{4.8}= \frac{I_1}{ 10^{-12} }\) : \(I_2= 10^{-7.2}\)
.............................................................
\(L_3=50=10 \cdot \log ( \frac{I_3}{I_0} )\) : \(10^{5}= \frac{I_1}{ 10^{-12} }\) : \(I_3= 10^{-7}\)
............................................................
sumaryczne natężenie : \(I=I_1+I_2+I_3=10^{-7.5}+10^{-7.2} +10^{-7}\) \(\frac{W}{m^2}\)
............................................................
wypadkowy poziom natężenia dżwięku : \(L=10 \cdot \log \frac{ 10^{-7.5}+10^{-7.2} +10^{-7} }{ 10^{-12} } \approx 52.89\)dB
\(L_1=45=10 \cdot \log ( \frac{I_1}{I_0} )\) : \(10^{4.5}= \frac{I_1}{ 10^{-12} }\) : \(I_1= 10^{-7.5}\)
..............................................................
\(L_2=48=10 \cdot \log ( \frac{I_2}{I_0} )\) : \(10^{4.8}= \frac{I_1}{ 10^{-12} }\) : \(I_2= 10^{-7.2}\)
.............................................................
\(L_3=50=10 \cdot \log ( \frac{I_3}{I_0} )\) : \(10^{5}= \frac{I_1}{ 10^{-12} }\) : \(I_3= 10^{-7}\)
............................................................
sumaryczne natężenie : \(I=I_1+I_2+I_3=10^{-7.5}+10^{-7.2} +10^{-7}\) \(\frac{W}{m^2}\)
............................................................
wypadkowy poziom natężenia dżwięku : \(L=10 \cdot \log \frac{ 10^{-7.5}+10^{-7.2} +10^{-7} }{ 10^{-12} } \approx 52.89\)dB