Przyspieszenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olaprosto
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 18 lis 2015, 19:27
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Przyspieszenie

Post autor: olaprosto »

Obliczyć przyspieszenie dośrodkowe punktów kuli ziemskiej leżących na szer. geogr. 60 stopni
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(cos60^o = \frac{r}{R}\)
\(a_r = \frac{4\Pi^2 r}{T}\), musisz podstawić dobę gwiazdową
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
olaprosto
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 18 lis 2015, 19:27
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: olaprosto »

T=86400 sekund cos(60 stop ) =0,5*6370=3185
V=\(\frac{2*3,14*( \frac{6370}{2}) }{86400}\) =0,231 km/s=231 m/ s
a=\(\frac{231^2}{6370}\)= 8,38 \(\frac{m}{s^2}\)


?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

ciut więcej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ