Witam
Mam problem z zaliczeniem kolokwium z fizyki współczesnej. Ostatnio na poprawie dostałem takie zadanie;
Wiedząc że najdłuższa dlugosc fali w serii Balmera wynosi lambda, proszę obliczyć czy atom wodoru w stanie podstawowym może pochłonąć promieniowanie o długości fali lambda' = 0,2lambda
Razem z kolega probowałem rozwiązać te zadanie ale wychodzą nam niespójne wyniki.
Z góry dziękuje za pomoc.
Fizyka współczesna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Fizyka współczesna
przejście \(3-> 2\) daje \(\\) \(\lambda _{max}\) dla serii Balmera
\(\frac{1}{ \lambda _{max} } =R_H ( \frac{1}{2^2} -\frac{1}{3^2})\) : \(\lambda _{max} =\frac{36}{5 \cdot R_H}\)
..................................................................................
Czy jest możliwe pochłoniecie fotonu dla stanu podstawowego \(n=1\) gdy \(\lambda= \frac{1}{5} \cdot \lambda _{max}\)\(\\) ?
\(\frac{1}{ \frac{1}{5} \cdot \lambda _{max} } =R_H ( \frac{1}{1^2} -\frac{1}{l^2})\)
\(\frac{25}{ 36 } \cdot R_H =R_H ( \frac{1}{1^2} -\frac{1}{l^2})\)
\(\frac{25}{36} =1-\frac{1}{l^2}\) ,\(\\) \(l \ge 2\)
Widać ,że NIE.
\(\frac{1}{ \lambda _{max} } =R_H ( \frac{1}{2^2} -\frac{1}{3^2})\) : \(\lambda _{max} =\frac{36}{5 \cdot R_H}\)
..................................................................................
Czy jest możliwe pochłoniecie fotonu dla stanu podstawowego \(n=1\) gdy \(\lambda= \frac{1}{5} \cdot \lambda _{max}\)\(\\) ?
\(\frac{1}{ \frac{1}{5} \cdot \lambda _{max} } =R_H ( \frac{1}{1^2} -\frac{1}{l^2})\)
\(\frac{25}{ 36 } \cdot R_H =R_H ( \frac{1}{1^2} -\frac{1}{l^2})\)
\(\frac{25}{36} =1-\frac{1}{l^2}\) ,\(\\) \(l \ge 2\)
Widać ,że NIE.