Zadania z kinematyki.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Boruciak
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 16 lis 2016, 22:21
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Zadania z kinematyki.

Post autor: Boruciak »

Witam mam problem z zadaniami nie wiem od ktorej strony je ugryźć.

1.Poziomo rzucona piłka uderza o ściankę odległa o 5m od miejsca wyrzucenia. Wysokość miejsca uderzenia piłki jest o jeden metr mniejsza od wyskości z ktorej rzucono piłkę.
a Z jaka predkoscia Vo rzucono piłke?
b Pod jakim kątem piłka dolatuje do powierzchni ścianki?

2. Ciało zsuwa sie po równi pochyłej tworzącej z poziomem kat 45 stopni. Zaleźność drogi od czasu dana jest równaniem \(s=ct^2\) ,c= 1,73 m/s^2 .Znaleźć współczynnik tarcia o równię.

3. Z wieży o wysokości h=25m rzucono pozimo kamień z prędkością v0 = 15 m/s. Kamień miał masę 0,2 kg. Obliczyć energię kinetyczną i potencjalną po upływie 1s od rozpoczęcią ruchu.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Boruciak pisze:Witam mam problem z zadaniami nie wiem od ktorej strony je ugryźć.
Czyżbyś stracił na tych studiach wszystkie zęby ? ;)
1. Rzut poziomy więc wystarczy zastosować odpowiedni wzór na wysokość, piłka spadła z 1 m, a zasięg masz podany na tacy. Kąt wyznaczysz z tangensa, jak już policzysz obie prędkości.
2. Z zależności drogi od czasu widać, że jest to ruch j.zm. przyspieszony wiec tez można zastosować gotowy wzór, który podają w gimnazjum lub ..zróżniczkować wszak jesteś już na studiach ;)
3. Wzory na energie chyba jeszcze pamiętasz :?: jeśli nie, to zajrzyj do podręcznika a potem podstaw wysokość (jest na to gotowy wzór=patrz zad. 1) do Ep i prędkość do Ek.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ