TERMODYNAMIKA

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
januszz12345
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 lut 2017, 23:05
Płeć:

TERMODYNAMIKA

Post autor: januszz12345 »

Witam, czy jest ktoś w stanie pomóc mi z tymi zadaniami? Z góry dziękuję za pomoc.

1.W doskonale zaizolowanym zbiorniku o objętości V=10m3 znajduje się nasycona para wodna o parametrach: p1=1,5MPa, x1=0,95. Do zbiornika tego wstrzykuje się ciekłą wodę o temperaturze Tw=288K, wskutek czego ciśnienie w zbiorniku zmniejsza się do p2 =0,8 Mpa. Oblicz ilość wody wstrzykniętej do zbiornika.
odp.(Gw=101,6kg)

2.W zbiorniku o objętości 20 m3 znajduje się para mokra o ciśnieniu 3 MPa i stopniu suchości x=0,8. Oblicz energię wewnętrzną tej pary.
odp.U=852772 kJ

3. Para wodna o parametrach T1=600 K, p1=1 MPa rozpręża się w turbinie adiabatycznej nieodwracalnej o mocy 8 MW do ciśnienia p2=0,1 MPa. Określ jej temperaturę po rozprężeniu oraz sprawność wewnętrzną turbiny, strumień pary wynosi 20 kg/s.
odp.T2=380 K; ηi=0,8
ODPOWIEDZ